Чому ви не можете знайти роботу?


«Криза!» — найпоширеніша відповідь на питання: «Як ви думаєте, чому не можете знайти роботу?» А чи насправді причина в ньому, якщо бути чесним з собою? Однозначно — ні. Так, на ринку праці в період економічних спадів більше кандидатів, отже, кількість претендентів на одну позицію збільшується. Але робота в Києві та інших містах країни є для кожного!

Ось кілька причин, чому ви досі її не знайшли:

  1. Не знаєте, що конкретно шукаєте. У вас немає чітких цілей, тому розглядаєте альтернативні і компромісні варіанти.
  2. Насправді вас не мотивує та вакансія, на яку ви відгукуєтеся. Швидше за все, сталося професійне вигорання, та необхідно дещо змінити напрямок.
  3. Ваше резюме є «шведський стіл» з трьох-чотирьох сторінок. Цей термін використовують люди, які спеціалізуються на коригуванні резюме. Ваш досвід розповідає про все і ні про що конкретно. Вишукувати в резюме необхідні компетенції для вакансії немає часу. В середньому на прочитання резюме у рекрутера йде одна-дві хвилини, адже кожного разу слід переглянути велику кількість резюме.
  4. Ви не відправляєте роботодавцям супровідні листи, в яких коротко описаний досвід стосовно вимог конкретної вакансії.
  5. Ви користуєтеся тільки одним-двома джерелами пошуку роботи. Насправді слід завжди використовувати якомога більше можливостей.

Роботу можна знайти навіть в найскладніший період для ринку праці

Але знайти роботу, яка відповідає всім інтересам, дещо складніше. Основна перешкода — ви не можете сформулювати свої очікування досить точно. В цьому разі ви точно нічого не знайдете. Ось декілька рекомендацій, які допоможуть біль якісно підійти до питання пошуку роботи.

  1. Визначтеся, яка роль відповідає вашим інтересам, компетенцій, досвіду. Умовно, якщо ви претендуєте на позицію «Фінансовий директор», і ваш досвід їй відповідає, почекайте з компромісними варіантами, особливо з тими, які нижче в ієрархії. Коли втрачається основний орієнтир, з’являється невпевненість в своїх силах, яку відчуває роботодавець. Роботодавцю потрібен співробітник, який може твердо відстояти свій досвід і навички.
  2. Якщо у вас різносторонній досвід і ви претендуєте на різні позиції, створюйте резюме під кожну вакансію, виділяючи відповідні компетенції і досягнення. Не треба намагатися розмістити у одному резюме все одразу, це точно не справить враження на роботодавця.
  3. Можна зробити три списки:
  • Цікаві вам компанії-роботодавці.
  • Контакти, які будуть корисні: рекрутери, знайомі, колеги, друзі, які презентують вас в компанії безпосередньо або через своїх знайомих. Теорія шести рукостискань працює. Пам’ятайте, 80% людей знаходять роботу через рекомендації.
  • Вакансії, які знайдете в відкритих джерелах (сайт компанії, сайти для пошуку роботи, інформація від колег).
  1. Припустімо, що ви знайшли кілька цікавих вам вакансій. Відкриваємо резюме і коригуємо його під кожну вакансію. Дивіться вимоги в вакансії і піднімайте відповідні їм компетенції в верхні рядки розділу «Досвід». Велике прохання: прибирайте з резюме ті компетенції, які ви не хочете застосовувати в новій роботі. Якщо вам неприємно працювати з «холодними» клієнтами, виключіть з обов’язків на минулому місці роботи пункт «привів 200 нових клієнтів».
  2. Якщо після декількох інтерв’ю ви зрозуміли, що вибрали не ту мету, варто її переглянути. Визначте нову професійну мету. Для цього можна використати вправу під назвою «Колесо компетенцій». Накресліть коло і розділіть його на сектори. Кожен сектор заповніть тією компетенцією, яка обов’язково повинна бути задіяна у вашій роботі. Приклади: комунікації з клієнтами, організація конференцій, управління командою. Тепер подивіться на своє колесо. Розподіліть бажане навантаження по кожній компетенції у відсотковому співвідношенні. Яка це роль? Що за фахівець? Напишіть варіанти і виберіть той, який найбільше сподобається.